Nasze życie we wsi Dusznica na pograniczu polsko-litewskim Our life in the village of Dusznica on the Polish-Lithuanian borderland
web stats stat24
Blog > Komentarze do wpisu

Brzozówka / Birch Sap Drink


Maria Hartmanowa podaje w swojej pouczającej książce "Soki, konfitury i napoje chłodzące" (Warszawa 1929) ciekawy przepis na sok z brzozy:

sobota, 03 stycznia 2009, marslaur

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Olga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/01/07 18:13:39
Jeśli można proszę o przepis na konfitury z malin z tejże ksiązki.
-
2009/01/07 18:53:48
Konfitury z malin:

Maliny trzeba wybrać duże z małemi ziarnkami. Wybierać je cienką igłą z korzonków i robaczków, ułożyć na półmiskach jedną obok drugiej, żeby się nie gniotły i wynieść do piwnicy. (Można smażyć od razu, bez wyniesienia do piwnicy). Nazajutrz smażyć, na każde 40 dag wziąć 4 szklanki cukru, zrobić syrop zwykłym sposobem, dając jedną szklankę cukru, wyszumować i gotować do gęstości; na wrzący, nie zdejmując z ognia, wrzucić maliny, zagotować 3 razy, aż się przewrócą, za każdym razem zdejmując z ognia; potem smażyć na wolnym ogniu, potrząsając naczyniem często, aby się maliny równo gotowały. Szumować nie można zwykłym sposobem, tylko trzeba wziąć zwykły arkusz białej bibuły, przykryć nią całą powierzchnię smażących się malin, zostawić przez sekundę, potem podnieść ją, a wszystkie szumowiny zatrzymają się na niej. Powtarzać to tak długo, aż szumowiny przestaną się pokazywać. Smażyć tak 15 do 20 minut, póki pestki nie wypłyną na wierzch, które trzeba starannie wybrać, a maliny gdy przestygną wylać na salaterkę i zostawić w niej 24 godzin. Potem włożyć w słoiki i jeszcze wybierać, gdzie się ujrzy, pestki. Maliny w ten sposób smazone będą miękkie i pięknego koloru.

pozdrawiam :-)
-
Gość: kucharka, 213.184.21.*
2011/03/31 14:14:38
Witam
a może Pan więcej przepisów z tej książeczki przedstawić,jestem fanka starych przepisów...pozdrawiam
-
2011/03/31 17:12:05
mam wrażenie że zostawiłem ją w Dusznicy... ale sprawdzę... pozdrawiam